Ο Φώτης δεν είναι κεντροαριστερός – του Χρήστου Μαυροκεφαλίδη

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ο Φώτης δεν είναι κεντροαριστερός – του Χρήστου Μαυροκεφαλίδη / 370 View / 06/03/2018

Μίσος, χολή,  από τη ΝΔ και τις παραφυάδες της κεντροαριστεράς ενάντια στον Φώτη Κουβέλη. Ο λόγος γιατί ο Πρωθυπουργός της χώρας τον επέλεξε να συμμετέχει στον κυβερνητικό σχήμα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ποιοι είναι όμως αυτοί που του επιτίθενται;

Είναι οι ίδιοι που το 2012 τον επαινούσαν για τη συμμετοχή της τότε ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική κυβέρνηση.

Είναι οι ίδιοι που το καλοκαίρι του 2013 τον κατακεραύνωναν γιατί αποχώρησε από εκείνη την κυβέρνηση μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Είναι οι ίδιοι που στην συνέχεια τον ήθελαν για πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να παραμείνει η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τον κατηγορούν ότι είναι άνθρωπος της καρέκλας. Μα αν ήθελε την καρέκλα θα ήταν αντιπρόεδρος στην τρικομματική κυβέρνηση. Θα μπορούσε να ήταν και πρόεδρος της Δημοκρατίας όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται.

Η πορεία και στάση του ήταν πάντα πολιτική κι έτσι πρέπει να κρίνεται.

Ήδη από τον Οκτώβριο του 2014 ο Κουβέλης μαζί με την πλειοψηφία της ΚΕ της τότε ΔΗΜΑΡ πολιτικά και όχι με ιδιοτέλεια αποφασίζαμε:

(..Αναφορικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτή δεν μπορεί να κυριαρχηθεί από κομματικά παιχνίδια. Τίποτα δεν κατισχύει των θεσμών και η εκλογή πρέπει να γίνει στον συνταγματικά προβλεπόμενο χρόνο. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν εμπλέκεται σε οποιαδήποτε διαδικασία συναλλαγής με την κυβέρνηση για την απόσπαση κομματικού οφέλους. Στη διαδικασία της προεδρικής εκλογής η κυβέρνηση δεν μπορεί να περιμένει να υπάρξουν συναινέσεις και συμπτώσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση. Με αυτές τις παραμέτρους πρέπει να θεωρείται δεδομένη η καταψήφιση εκ μέρους μας οποιασδήποτε πρότασης καταθέσουν οι εταίροι της κυβέρνησης για την προεδρική εκλογή.

 Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι πολιτικές με βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Με πολιτικό περιεχόμενο, που αναμφισβήτητα θα μετακινεί την συντηρητική θέση της πολιτικής προς προοδευτική κατεύθυνση.) Οκώβριος 2014

Η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε και από το διαρκές συνέδριο που ακολούθησε.

Αυτή η πολιτική επιλογή οδήγησε στην μη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Αυτή όμως η πολιτική στάση δεν ήταν εύκολη και δεδομένη για την τότε ΔΗΜΑΡ.  Είχε αντιπάλους  διαφωνούντες. Ποιούς; Αυτοί που δεν ήθελαν την αποχώρηση από την τρικομματική κυβέρνηση για τις προσωπικές τους στρατηγικές κι επιδιώξεις είτε κάποιοι να παραμείνουν υπουργοί είτε κάποιοι για να γίνουν υπουργοί, και αρκετοί για να αξιοποιούν τις ποσοστώσεις…. Στον κρατικό μηχανισμό.

Αυτοί που δυστυχώς έγιναν παρακολούθημα των Βενιζέλο – Λοβέρδων και μέσω αυτών των Βορίδη- Γεωργιάδη.

Όσοι επιχειρούν να απαξιώσουν τον Φ. Κουβέλη στην πραγματικότητα απαξιώνουν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Μιλούν στο όνομα της ανανεωτικής αριστεράς και της κεντροαριστεράς και βλέπουν σαν μοναδικό πολιτικό σύμμαχο τη ΝΔ του Αντώνη Μητσοτάκη… και τους ενώνει το μίσος ενάντια στο ΣΥΡΙΖΑ.

Κάποιοι για να μην ξεχνάμε αν στις εκλογές του 2015 τους πρόσφερε ο ΣΥΡΙΖΑ κάποιες υποψηφιότητες ή θέσεις, συνοδοιπόροι και υποστηρικτές του θα ήταν τώρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι Κουβέλης δεν ψήφισε μνημόνιο. Ναι η στάση του συνέβαλε στην κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου και στην αντικατάστασή της από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό είχε σαν συνέπεια να αποκαλυφθεί η διαχρονική διαπλοκή ΜΜΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να σταματήσει η λεηλασία του δημόσιου χρήματος.  Να σταθεί η χώρα και η κοινωνία όρθια.

Τα  συστημικά μέσα των Μπόμπολα Ψυχάρη Αλαφούζου δεν τον συγχώρησαν ποτέ που δεν υπέκυψε στις επιθυμίες-προσταγές τους.

Το καλοκαίρι του 2015 μετά την πραξικοπηματική απόφαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ για σύμπλευση – συγχώνευση στο ΠΑΣΟΚ ο Φώτης Κουβέλης και εκατοντάδες στελέχη αποχωρήσαμε από την ΔΗΜΑΡ με σαφή και καθαρό πολιτικό λόγο και στίγμα.

Υποστηρίξαμε το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 με υπογραφές πάνω από 200 σελάχι από όλη την Ελλάδα στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ  τονίζοντας με ανακοίνωση:

(…Εν όψει των εκλογών, καλούμε όλα τα μέλη και τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, να συντονιστούμε πανελλαδικά και να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και στην σταδιακή έξοδο της χώρας από την κρίση, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στοίχημα είναι να αποδειχθεί ότι η Αριστερά δεν είναι κατάλληλη μόνο για να αντιπολιτεύεται αλλά και ικανή να κυβερνά με κοινωνική ευαισθησία και ευθύνη.

Σ’ αυτή την υπόθεση οφείλουμε να συμβάλουμε όλοι, αφήνοντας κατά μέρος ιδιοτέλειες, σκοπιμότητες, προσωπικές στρατηγικές και «ανταλλάγματα» και συντασσόμαστε στον αγώνα για μια ΝΙΚΗ του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής – Δημοκρατικής Ευρωπαϊκής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς).

Στο δίλημμα των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου ποια πολιτική δύναμη θα έχει την κύρια ευθύνη των εξελίξεων της χώρας: ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ; Δηλαδή η Αριστερά ή η Δεξιά; Οι προοδευτικές δυνάμεις ή οι συντηρητικές; Δεν είχε ούτε ο Κουβέλης ούτε χιλιάδες άλλοι πολίτες να πάρουν χωρίς ταλάντευση σαφή θέση.

Τα ίδια ερωτήματα παραμένουν και σήμερα πιο επίκαιρα. Πρόδος ή Συντήρηση. Μπροστά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την ευρύτερη προοδευτική συμπαράταξη ή πίσω στο παλιό με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με όποιο ονοματολογικό λίφτινγκ κι αν κάνει. Και κρινόμαστε όλοι για τις επιλογές μας.

Στην ζωή ο καθένας μας έχει τη διαδρομή του. Το ζήτημα είναι να μην χάνεις την αριστερή σου ψυχή και να μην αλλάζεις όχθη. Να παραμένεις αριστερός. Και ο Φώτης δεν είναι κεντροαριστερός. Άνήκε και ανήκει στην οικογένεια, στο σόι της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Δεν αναζήτησε ποτέ θετή οικογένεια….