«Θέλουν να μας κάνουν Συρία, αλλά δεν θα τα καταφέρουν»

by/ Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο «Θέλουν να μας κάνουν Συρία, αλλά δεν θα τα καταφέρουν» / 22 View / 07/06/2017

«Εχουμε έρθει για να εξηγήσουμε στους φίλους μας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την κατάσταση και να πούμε την αλήθεια». Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Ιβάν Χιλ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, στο πλαίσιο σειράς επισκέψεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Πέρα από την ενημέρωση, στόχος του πρώτου ταξιδιού του στη χώρα μας είναι η σύσφιγξη των διμερών σχέσεων.

«Δεν διαθέτουμε πολλά συγκεκριμένα εργαλεία συνεργασίας και σκοπεύουμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση», μας είπε στη συνάντηση που είχαμε μαζί του. Θεωρεί ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, «του πιο ακραίου στοιχείου που έχει να επιδείξει η αμερικανική Δεξιά», έδωσε αέρα στα πανιά της δεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία ανέβασε πολύ τους τόνους κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.

«Θέλουν να μας μετατρέψουν σε μια νέα Συρία. Ομως δεν μπόρεσαν ούτε θα μπορέσουν. Ο μόνος τρόπος για να φύγει ο πρόεδρος Μαδούρο είναι είτε με εκλογές το 2018 είτε με διεθνή επέμβαση», μας είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας. To τελευταίο ενδεχόμενο ωστόσο, αν και δεν το αποκλείει, το βλέπει δύσκολο γιατί πιστεύει πως «ούτε ο λαός των ΗΠΑ ούτε της Βενεζουέλας θα επιτρέψουν ποτέ μια επέμβαση τέτοιου τύπου».

• Η Βενεζουέλα ήταν μια εύπορη πετρελαιοπαραγωγός χώρα. Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο ελλείψεων αγαθών και κοινωνικής βίας;

Στη Βενεζουέλα δεν έχουμε κοινωνική βία γιατί δεν είναι οι λαϊκές τάξεις αυτές που διαδηλώνουν. Τα επεισόδια εκδηλώνονται στις πλούσιες συνοικίες. Είναι μια εξέγερση της αστικής τάξης που θέλει να εκτοπίσει την κυβέρνηση της λαϊκής πλειοψηφίας.

Η αστική τάξη εξακολουθεί να κατέχει σημαντική εξουσία. Το 80% του μηχανισμού παραγωγής, εμπορίου και διανομής, καθώς και το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια της.

Αυτό που θέλει τώρα είναι να πάρει και την κυβέρνηση. Γιατί; Για το πετρέλαιο. Γύρω στα τέλη του 2012, μετά τη νέα νίκη του Ούγο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές κι ενώ ήταν γνωστή η ασθένειά του, οι εχθροί της μπολιβαριανής επανάστασης ξεκίνησαν μια σοβαρή διαδικασία οικονομικής αποσταθεροποίησης.

Ολοι οι μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί έχουν κάνει αποκλεισμό στη Βενεζουέλα και με δεδομένη την πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η χώρα βρέθηκε στα δύσκολα. Αυτό, παρ’ όλο που είμαστε απολύτως συνεπείς στις εξωτερικές μας πληρωμές.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που ελέγχουν τον μηχανισμό παραγωγής ξεκίνησαν από το 2012 την εξαγωγή κεφαλαίων και την αποεπένδυση. Οι μεγάλες πολυεθνικές δρουν συντονισμένα για να βλάψουν την οικονομία. Η οικονομία, ωστόσο, αντέχει. Θέλησαν να δημιουργήσουν μια εντύπωση περί ανθρωπιστικής κρίσης.

Είναι ψέμα. Η διαθεσιμότητα τροφίμων έχει όντως μειωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια γιατί δεν μπορούμε να αγοράσουμε τεχνολογία ή να κάνουμε εισαγωγές ειδών και όταν μπορούμε, οι τιμές είναι διπλάσιες και τριπλάσιες απ’ ό,τι στην κανονική αγορά.

Οσο για το φαινόμενο με τις ουρές έξω από τα καταστήματα, οφείλεται στο γεγονός ότι στο πλαίσιο αυτής της αποσταθεροποιητικής καμπάνιας, κατέρρευσε ο ιδιωτικός μηχανισμός διανομής τροφίμων.

Οπότε, ο δημόσιος μηχανισμός διανομής, που κάλυπτε τις ανάγκες του 30-35% του πληθυσμού, χρειάστηκε να αναλάβει την τροφοδοσία του συνόλου. Eπίσης, έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι στη Βενεζουέλα υπάρχει γενικευμένη έλλειψη τροφίμων, ενώ αυτή παρατηρείται μόνο σε 15 ανάμεσα στις 215 ομάδες τροφίμων που καταναλώνουν οι κάτοικοι.

• Ωστόσο, βλέπουμε ότι αυτοί που αντιδρούν δεν είναι πια μόνο οι αστοί…

Είναι γεγονός ότι έχει πέσει το βιοτικό επίπεδο που είχε καταφέρει να δώσει η επανάσταση στον λαό. Δεν υπήρξε αρκετή κινητοποίηση στις βουλευτικές εκλογές του 2015, με αποτέλεσμα να τις χάσουμε.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η δεύτερη φάση του σχεδίου αποσταθεροποίησης της Δεξιάς, που ήταν να χρησιμοποιήσει την κοινοβουλευτική εξουσία όχι για να κάνει αντιπολίτευση, αλλά για να καλέσει ανοιχτά στην απονομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Η αστική εξέγερση προσπάθησε να ρίξει γέφυρες στα λαϊκά στρώματα. Δεν το πέτυχε, αλλά έχει κάνει μεγάλη ζημιά. Εφτασε να χρησιμοποιεί παιδιά από φτωχογειτονιές επί πληρωμή για να συμμετέχουν σε βίαια επεισόδια και να προσλαμβάνει εγκληματικές συμμορίες. Αυτές δεν είναι διαδηλώσεις.

Πρόκειται για άτομα που βγαίνουν οπλισμένα. Χώρια που το μόνο τους αίτημα είναι να παραιτηθεί ο πρόεδρος. Απαιτούν να γίνουν πρόωρες προεδρικές εκλογές, ενώ δεν αυτό δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα. Φέτος θα γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέων κυβερνητών, καθώς και για τα μέλη της νέας συντακτικής εθνοσυνέλευσης, αλλά αποκαλούν την κυβέρνηση δικτατορία.

• Ποιος ο λόγος για μια νέα συντακτική εθνοσυνέλευση; Δεν είναι πια αρκετό το Σύνταγμα του 1999 επί Τσάβες;

Αντιθέτως, το Σύνταγμα του 1999 την προβλέπει ως έναν μηχανισμό διαρκούς μεταρρύθμισης. Εμείς είμαστε επανάσταση, ένα λαϊκό κίνημα που έγινε κυβέρνηση. Τώρα, καλείται όλος ο λαός της Βενεζουέλας να αποφασίσει για το μέλλον του με λαϊκή, καθολική και μυστική ψηφοφορία. Κατόπιν, η συντακτική εθνοσυνέλευση θα μπορεί είτε να μεταρρυθμίσει το Σύνταγμα είτε να μην το κάνει.

• Πρόσφατα, η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας απέδωσε σε όργανα της τάξης τον θάνατο ενός διαδηλωτή τον Απρίλιο, καθώς και τους μισούς, περίπου, από τους χίλιους τραυματίες του τελευταίου διμήνου. Ποια μέτρα σκοπεύετε να πάρετε ύστερα από αυτή την καταγγελία;

Η εισαγγελέας έχει αυτονομία σε ό,τι αφορά τη δουλειά της. Για μένα όμως είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι από τη μια μεριά λέει να περιμένουμε τις έρευνες, αλλά την ίδια στιγμή εκφέρει άποψη. Είναι μάλιστα εντυπωσιακό ότι προτρέχει σε υποθέσεις που στρέφονται κατά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, από τους 57 θανάτους (σ.σ. ο αριθμός έχει ανέβει στους 67), μόνο οι έξι αποδίδονται σε όργανα της τάξης. Οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί έχουν συλληφθεί.

• Ποια λάθη θα λέγατε ότι έχουν γίνει από πλευράς κυβέρνησης;

Το βασικό μας λάθος, πιστεύω, είναι ότι υποτιμήσαμε τον εχθρό. Δεν δώσαμε την πρέπουσα σημασία στη δύναμη που έχει όλη αυτή η χρηματοπιστωτική, μιντιακή εξουσία, κ.λπ. Πάντα πιστεύαμε ως επαναστάτες ότι η Δεξιά παίζει με βάση τους κανόνες. Τελικά, δεν είναι έτσι.

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών